|
|
|
"Випресовує смерть ваші душі..."
| |
vidok | Дата: П`ятниця, 03.02.2012, 13:04 | Повідомлення # 1 |
квіточка
Група: Модератори
Статус: Offline
| *** Випресовує смерть ваші душі По кровинці, краплинці сльози. Ви стаєте черстві і байдужі, Ви стаєте жорстокістю суші, Що ніколи не знала грози.
Вже не люди – холодне каміння. Поодинці, в кар'єрах–містах (Без павіття, бо всохло коріння) Стоїте між Творцем і творінням, Як між вірністю й зрадою – страх.
Всякий бачить себе самоцвітом, В благородних обіймах блищить, Чи кресалом, що викреше світло, Чи наріжною брилою світу ... І від того, з пихи, аж пищить.
Забрукують же вами дороги, Побудують скрізь тюрми й церкви, Для живих нагромадять пороги... Хтось спіткнеться об вас, збивши ноги. А в печінці це, часом, не ви?
Вас носитимуть в пазухах ниці. Марнославці спинятимуть час – Тим, що ляжуть у пишні гробниці. Краще б стали ланами пшениці, Щоб зелений вогонь не погас. 20.05.2002 р.
|
|
| |
лелека | Дата: П`ятниця, 03.02.2012, 16:18 | Повідомлення # 2 |
пуп'янок
| Гарні думки,гарно складений вірш.
|
|
| |
vidok | Дата: П`ятниця, 03.02.2012, 23:20 | Повідомлення # 3 |
квіточка
| лелека, дякую!
|
|
| |
Bab4ik | Дата: Четвер, 23.02.2012, 21:05 | Повідомлення # 4 |
пуп'янок
| :good: :good:
Повідомлення відредагував Bab4ik - Четвер, 23.02.2012, 21:05 |
|
| |
Ясна | Дата: П`ятниця, 24.02.2012, 11:37 | Повідомлення # 5 |
брунька
| можна повреднічаю ще трохи? Вважай це компліментом. я рідко це роблю Quote (vidok) (Без повіття, бо всохло коріння)
Як повітря залежить від коріння. У кого чи в чого всохло коріння? Якщо коріння літературних героїв, то вони тоді мають бути без соку, яке живить дерево. Якщо повітря в контексті, що не має дерев, то коріння тут не зовсім точно описує думку. Бо повітря залежить від зелені та крони. В крона - вже від коріння. Для мене таке перескакування не зовсім є обгрунтованим і викликає додаткові запитання. А до вірша не має бути запитань. ну у всякому випадку мене так вчили. трохи жартома, трохи філософії Quote (vidok) Ви стаєте черстві і байдужі, Quote (vidok) Вже не люди – холодне каміння. Quote (vidok) А в печінці це, часом, не ви? І я що маю оту каку їсти? ще й у лоні дитя виношувати і ростити його з тих хто(дивись вище) Quote (vidok) Тим, що ляжуть у пишні гробниці. Краще б стали ланами пшениці, хай краще залишаються так Quote (vidok) Забрукують же вами дороги, менше бруду буде. А дітей я роститиму краще з тих, чесно і віддано трудиться на благо рідної землі. Якраз вони і заслуговують стати зеленим житом.
|
|
| |
vidok | Дата: П`ятниця, 24.02.2012, 17:09 | Повідомлення # 6 |
квіточка
| Ясна, а Вас не вчили уважно читати - перш, ніж починати критикувати... чи навіть хвалити? А то Ви спочатку приписуєте мені свої думки, слова, а потім з ентузіазмом починаєте їх спростовувати. Чесно кажучи, я не звик до такого рівня полеміки. Ось приклад: Quote (Ясна) Як повітря залежить від коріння. У кого чи в чого всохло коріння? Якщо коріння літературних героїв, то вони тоді мають бути без соку, яке живить дерево. Якщо повітря в контексті, що не має дерев, то коріння тут не зовсім точно описує думку. Бо повітря залежить від зелені та крони. В крона - вже від коріння. Для мене таке перескакування не зовсім є обгрунтованим і викликає додаткові запитання. А до вірша не має бути запитань. ну у всякому випадку мене так вчили.
А ось як у мене:
Quote (vidok) (Без павіття, бо всохло коріння)
ПАВІТТЯ -я, збірн., інд.-авт. Похідне від па... ("подібний") і віття. Щось, що нагадує віття. Ледь очі стулиш — дерево росте і павіттям, немов судини чорні, тобі всю душу оплете... (ЧТ: 120).
Голубіє понад дахом лагідна блакить: ясень хилиться над дахом — павіття тремтить.(Поль Верлен)
Вибачте, якщо якимось чином я цим віршем Вас зневажив чи образив як жінку. Але я цього не бачу і не розумію до чого тут оцей закид:
Quote (Ясна) І я що маю оту каку їсти? ще й у лоні дитя виношувати і ростити його з тих хто(дивись вище) *********************************************************************************************
Quote (Ясна) А до вірша не має бути запитань. ну у всякому випадку мене так вчили.
Дозвольте не погодитись з цим Вашим твердженням, бо вірш - це не догма. Поезія, як джерельна вода, всім доступна, але один з байдужістю пройде повз, другий зазирне, щоб побачити своє відображення, третій нахилиться, щоб вмитися, котрийсь стане на коліна, щоб втамувати спрагу, а хтось зцілиться душею і тілом. Цінність поезії якраз в тому, що вона кожному віддається на глибину його душі, – наскільки читач сам готовий відкритися їй. Крім того поезія — це не тільки джерело інформації, носій смислу, а ще й енергія, хвиля, вібрація, звук, ритм, мелодика (рими, алітерації, асонанси…). І ще не відомо що тут важливіше. Тобто хтось зрозуміє смисл, думку, хтось вловить настрій, когось зачарує ритмомелодика вірша, а декого поезія спровокує, надихне на власну творчість і не обов’язково літературну.
|
|
| |
Ясна | Дата: П`ятниця, 24.02.2012, 19:09 | Повідомлення # 7 |
брунька
| vidok, дякую! за павіття я не зрозуміла. індивідуальне авторське мабуть варто у зноски виносити, доки воно у СУМ не ввійде. Quote (vidok) Чесно кажучи, я не звик до такого рівня полеміки. Я зрозуміла, більше не буду
|
|
| |
vidok | Дата: П`ятниця, 09.03.2012, 13:05 | Повідомлення # 8 |
квіточка
| Павіття - це не авторський словотвір, це слово зустрічається в творах Стуса, Драй-Хмари, Бажана, Ірванця... інших авторів.
|
|
| |
Ясна | Дата: Субота, 10.03.2012, 15:22 | Повідомлення # 9 |
брунька
| vidok, Я не чула такого слова, але ви все одно собі суперечите у тексті: немає (чогось подібного до віття) бо всохло коріння. А щось подібне до віття може бути з чого завгодно і зовсім не обов"язково йому бути гілками від кореня.
|
|
| |
vidok | Дата: Субота, 10.03.2012, 19:15 | Повідомлення # 10 |
квіточка
| Ясна, та ради Бога: я собі суперечу... я винен, що Ви не зрозуміли образу... я винен, що Ви - член НСПУ - раніше не чули такого слова... і взагалі - про що мова, коли вірш нікудишній...
"Забудеш рідний край — тобі твій корінь всохне." (П.Тичина) "Бо людина без коріння — людина без душі." (с) "Як гине дерево без коріння, так і людина не має майбутнього, якщо не знає свого родинного коріння." (с) "Коли в корінні дерева — сік землі, то в корінні кожного родового дерева — пам'ять роду." (с)
|
|
| |
Ясна | Дата: Субота, 10.03.2012, 19:49 | Повідомлення # 11 |
брунька
| ??? слово корінь я знаю. мені павіття не зрозуміло. У вашому посиланні це слово авторське. Quote (vidok) ПАВІТТЯ -я, збірн., інд.-авт. Похідне від па... ("подібний") і віття. Щось, що нагадує віття. Quote (vidok) я винен, що Ви - член НСПУ - раніше не чули такого слова. э десятки тисяч людей, які мову знають краще за мене. але кращого вірша не напишуть. я в Спілці не тому що найкраще знаю мову. vidok, Я пишу мало на форумі, а про вірші пишу ще менше, тиільки там, де зачипає. Ваша поезія зачипає. не все зрозуміло, не все досконало, але жива і справжня. Мені не приємно натикатися на подібну агресію і сарказм. Якщо ви не можете без агресії обговорювати свій текст, то це вам мінус як майстрові. Так початківці зазвичай реагують. Я особисто приймаю як великий комплімент собі копання у моїх текстах. людина витрачає свій час, свою енергію мабуть тому, що бачить у цьому певний сенс, щось хороше у вірші і у мені, як авторові. Якщо вам це не приємно, я більше не писатиму.
|
|
| |
vidok | Дата: Субота, 10.03.2012, 23:22 | Повідомлення # 12 |
квіточка
| Ясна, пишіть, бо я сумуватиму за Вами, за Вашими дописами. Агресії ніякої не було, а за сарказм вибачте, все це через Ваше не чітке формулювання претензій. Бо коли я пояснив, що таке "павіття", Ви знайшли інший недолік. Щодо "павіття", то це слово вживається не тільки як "щось, що нагадує віття", а також, як і "гілля, віття"... подивіться у авторів, про яких я згадував. Щоб не спотикатись об подібні словечки, почитайте Евгена Пашковського, зробите багато відкриттів. І звідки Ви взяли, що я майстер, а не зелений початківець?
|
|
| |
Ясна | Дата: Неділя, 11.03.2012, 00:44 | Повідомлення # 13 |
брунька
| Quote (vidok) звідки Ви взяли, що я майстер, а не зелений початківець? Ви викладали непоганы тексти датованы 99 роком.
|
|
| |
Оксанка | Дата: Неділя, 11.03.2012, 01:17 | Повідомлення # 14 |
яблучко
Група: Администраторы
| сподобалися вірш, ритм, кульмінація твору і полеміка під ним. треба у збірку.
Мрії збуваються ! :)
|
|
| |
vidok | Дата: Неділя, 11.03.2012, 12:46 | Повідомлення # 15 |
квіточка
| Ясна, можна пописувати вірші, не друкувати їх... і не вважати себе поетом. То такий автор майстер чи початківець? Оксанка, дякую. Полеміка вийшла цікавішою за вірш.
|
|
| |
|
|