Середа, 27.11.2024, 17:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Я не хочу волі - Форум | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Міні-чат
50
Друзі сайту
Статистика
sevama
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: vidok, vidok0568  
Я не хочу волі
vidokДата: Субота, 18.02.2012, 23:31 | Повідомлення # 1
квіточка
Група: Модератори
Статус: Offline
Я НЕ ХОЧУ ВОЛІ

О Боже, я не хочу волі
Від Тебе, друзів, ворогів...
Позич мені такої долі,
Щоб не шукав чужих богів.

Зішли спокус для спотикання,
Дай легке серце для душі,
Зведи запеклість й покаяння,
Хай рідні стануть, як чужі.

Гартуй мій дух вогнем і льодом,
Поклич і кинь, змішавши дні,
Хай захід посміхнеться сходом, –
І все це буде не у сні.

Не пошкодуй тортур для тіла,
Дай сил, щоб витримати все,
Щоби душа до зір злетіла,
Бо, може, лиш у цьому сенс.

О Боже, я не хочу волі,
Що йде в полон до самоти,
Торкає нервів струни голі,
Забутий граючи мотив.
3.01.1999 р.

Повідомлення відредагував vidok - Неділя, 26.02.2012, 12:08

ЛянаДата: Вівторок, 21.02.2012, 02:19 | Повідомлення # 2
брунька
Quote (vidok)
Щоби душа до зір злетіла,
Бо, може, лише в цьому сенс.

а, як вам
бо, може, лиш у цьому сенс
?

технічно вірш гарно вироблений. але першим трьом строфам не вірю.

vidokДата: Вівторок, 21.02.2012, 12:51 | Повідомлення # 3
квіточка
Ляна, щодо правки, то можна погодитись... в принципі тут обидва варіанти допустимі... а ще хтось може сказати свою думку з цього приводу?
А от щодо "не вірю"... напевно, у нас різний життєвий досвід, за інших обставин я, може, теж не повірив би, та коли все це трапляється з тобою...

ЯснаДата: Четвер, 23.02.2012, 14:08 | Повідомлення # 4
брунька
мені такої долі,
Щоб не шукав чужих богів.

перепрошую за різкість. ПМС там і все таке oops
Ви до якого Бога звертаєтеся? Наші долю не позичають, а наділяють долею. І тортурами не гартують. А всіляко допомагають людині у її земних справах. Бо людина - то руки Бога на землі.
тож не шукайте чужих Богів. Маємо своїх і маємо творити і діяти як діти їхні.

vidokДата: Четвер, 23.02.2012, 15:10 | Повідомлення # 5
квіточка
Ясна, будь ласка, розшифруйте, що означає ПМС. Дякую за теологічну лекцію. Але вірш - це не канонічний твір. Він писався за певних життєвих, емоційних обставин і в конкретний час. А Ви, не знаючи про мене нічого, відразу осудили. А як же "не суди і тебе не осудять?" Якби це стосувалось технічних, художніх недоліків вірша, то я й слова не промовив би, бо знаю, що вони не досконалі, але ж Ви повели мову зовсім про інше... Я не ображаюсь, але "Каждый мнит себя стратегом, видя бой издалека."

ЯснаДата: Четвер, 23.02.2012, 15:19 | Повідомлення # 6
брунька
http://ru.wikipedia.org/wiki....0%EE%EC
я про зміст вірша, а не про вас особисто. ви(чи то пак літ герой) не хочете шукати чужих богів і при цьому молитеся чужинському.
логіка вірша порушена.
тут або треба фразу про чужих богів прибирати, або писати відповідно до світоглядної системи своїх.
а останні два речення - то з молитви взято. я полінувалася в лапки взяти.

vidokДата: Четвер, 23.02.2012, 19:44 | Повідомлення # 7
квіточка
Ясна, Ви щаслива, якщо від народження мали міцну віру в Бога. Отже, Ви не знаєте що таке ходити "широкими дорогами", що таке сумніватися, що таке зневірюватись... поки не прийде усвідомлення "вузької стежинки" до Храму. Вірш саме про це - про пошук. Коли людина втрачає все, що вона вважала важливим в житті, коли вона морально і фізично знищена, коли їй здається, що нема вже що втрачати, то не до логіки і не до віри... (Спробуйте уявити, яка в такій ситуація каша в голові...)
Ви вважаєте, що Бог не попускає спокус і випробувань? Тоді згадайте, як закінчували життя більшість святих і мучеників...

ЯснаДата: П`ятниця, 24.02.2012, 11:05 | Повідомлення # 8
брунька
vidok, Я росла піонеркою і свято вірила в дідуся Леніна. тому дороги до Бога у мене були свої і не завжди легкі.
поки по чужих Богах блукала. А прийшла до своїх - як до рідного дому повернулася. але то вже поза віршем.
Ви у вірші звертаєтеся саме до чужого Бога, хоча просите якраз не шукати чужих Богів.
http://www.svit.in.ua/
Це вам для роздумів.

Quote (vidok)
коли вона морально і фізично знищена, коли їй здається, що нема вже що втрачати, то не до логіки і не до віри.

Це відбувається тоді, коли людина йде проти Вселенських законів. Якщо ви стрибнете з 9 поверху, закон тяжіння вас покарає за це. Якщо ви порушуєте закони Всесвіту - ви матимете біль - бо біль - це спосіб показати, що щось робиться не правильно. Незалежно у якій сфері. Фізіологічній, фізичній, психологічній, соціальній...
Є у мові(ось де джерело наших споконвічних знань і мудрості) слова правда і кривда.
Правда - від правильно, від правила, від Прави(Божественні закони).
Кривда - від криво, кривити(насильно спотворювати), крові.
Якщо ідеш по кривій доріжці - то і кривду знатимеш часто.
Якщо ідеш по прямій - то за правдою
Quote (vidok)
Ви вважаєте, що Бог не попускає спокус і випробувань

Я не дуже сильна в християнській етиці. Біблію звісно вивчала, але з позиції етнографа, а не віруючого.
з погляду педагогіки такий підхід є абсолютно не правильним.
не треба залишати склянку на краю столу, щоб річна дитина потягнулася і розбила її, незважаючи на батьківську заборону. не треба провокувати спокусу, щоб потім карати . воля розвивається у праці, у вирішенні труднощів (творчих у тому числі), а не у страхові перед покаранням.
Quote (vidok)
згадайте, як закінчували життя більшість святих і мучеників...

наскільки я пам"ятаю - в самотності, нечистоплотності і хворобах від постійного умертвління плоті.
Людське тіло - одне з найдосконаліших витворів природи, чи якщо хочете , Бога. Доводити його цілеспрямовано до фізіологічної немощі?
Умертвляти себе, а в собі - Життя?

vidokДата: П`ятниця, 24.02.2012, 18:04 | Повідомлення # 9
квіточка
Quote (Ясна)
...тому дороги до Бога у мене були свої і не завжди легкі. поки по чужих Богах блукала. А прийшла до своїх - як до рідного дому повернулася. але то вже поза віршем.

Ясна, виходить, що в житті можна, а в поезії - зась?
Quote (Ясна)

Правда - від правильно, від правила, від Прави(Божественні закони).

Чого ж це ви де вигідно, то посилаєтесь на Ісуса, а де ні то на язичництво: Ява, Нава, ПРАВА?

Quote (Ясна)
наскільки я пам"ятаю - в самотності, нечистоплотності і хворобах від постійного умертвління плоті. Людське тіло - одне з найдосконаліших витворів природи, чи якщо хочете , Бога. Доводити його цілеспрямовано до фізіологічної немощі?

Я теж не спец в теології, але Вам не здається, що оцим своїм твердженням Ви нівелюєте Аскезу: пустельників, відлюдників, самітників... і т.д., і т.п.

ЯснаДата: П`ятниця, 24.02.2012, 19:00 | Повідомлення # 10
брунька
Quote (vidok)
ого ж це ви де вигідно, то посилаєтесь на Ісуса

я ніколи не посилаюся на Ісуса.
Quote (vidok)
Ясна, виходить, що в житті можна, а в поезії - зась?

не розумію питання.
Quote (vidok)
але Вам не здається, що оцим своїм твердженням Ви нівелюєте Аскезу: пустельників, відлюдників, самітників..

Аскеза - це не повільне самовбивство, яке пропагують християнські відлюдники.
для мене Аскеза - це вміння обирати найгловніше для себе

Повідомлення відредагував Ясна - П`ятниця, 24.02.2012, 20:10

СтепівчанкаДата: Середа, 07.03.2012, 23:57 | Повідомлення # 11
пуп'янок
ЛЮДИ!!! ПРО ЩО ЦЕ ВИ? Вам немає що робити? Автор сказав те, що він хотів сказати. Читач може приймати чи не приймати думки автора. АЛЕ НАВ'ЯЗУВАТИ авторові СВОЮ думку не має права НІХТО! І ніхто не має права докоряти комусь, що у нього власне світобачення, не має права "ПОВЧАТИ" когось! Це не тактовно, не етично. Мені було дуже неприємно прочитати такі "уроки" - хоч і випадково. Пам'ятаймо про ТОЛЕРАНТНІСТЬ.

ЯснаДата: Четвер, 08.03.2012, 01:27 | Повідомлення # 12
брунька
Степівчанка,
Quote (Степівчанка)
ЛЮДИ!!! ПРО ЩО ЦЕ ВИ?

Я звернула увагу на алогічність тексту, де ліричний герой звертається, до чужого бога з проханням не шукати чужих богів.
Можливо я не права і ліричний герой є не української національності і звертається саме до свого бога.

vidokДата: П`ятниця, 09.03.2012, 13:20 | Повідомлення # 13
квіточка
shok ???

ЯснаДата: Субота, 10.03.2012, 15:28 | Повідомлення # 14
брунька
vidok,
У вірші явно йде про існування різних Богів.
я вже писала, що Бог, у якого вірили наші пращури не робив отакого
Quote (vidok)
Не пошкодуй тортур для тіла,

Quote (vidok)
Зішли спокус для спотикання, Хай рідні стануть, як чужі.

Це характерно для Бога, в якого вірили евреї.
Тому якщо ви звертаєтеся до єврейського Бога як до свого, то маєте бути евреєм. ну може ще індіанцем. я не сильна у індіанській міфології, але там було характерне самовдосконалення вчерез біль та тортури.
А якщо звертаєтеся до нашого Бога, то маєте звертатися згідно до вірувань нашого народу.

Ще раз наголошую, я говорю не про ваш чи мій релігійний досвід і не про наявність чи відсутність Бога, а лише про текст і про (як на мене) нелогічність побудови тексту.

vidokДата: Субота, 10.03.2012, 19:37 | Повідомлення # 15
квіточка
Ясна, а в мене мова саме про ПОШУК самого себе і свого Бога... про конкретний досвід ліричного героя.

• Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Сайт управляється системою uCozCopyleft Sevama © 2007-2024
Економічна освіта