Вівторок, 19.03.2024, 05:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
50
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Друзів: 0
sevama
Головна » 2019 » Серпень » 14 » 10-й фестиваль Відкриті Небеса відбувся! :)
10:06
10-й фестиваль Відкриті Небеса відбувся! :)
10 серпня у затишному саду гостинного музею ім. Максима Рильського розкинув крила 10-й фестиваль сучасної української поезії та авторської пісні «Відкриті Небеса».

Вперше фестиваль відбувся влітку 2006-го біля Історичного музею в Києві. Назву фестивалю дав журналіст Микола Підгорний. Він же з кобзарем та бардом Едуардом Драчем стали співорганізаторами «Відкритих Небес». Фестиваль відбувся на винятково волонтерських засадах і був єдиним українським поетичним фестивалем у Києві того літа на фоні 4-х російськомовних. Українські співці й поети зібралися одне одного побачити, відзначити своїми дисками й книжками здібну молодь, поговорити про наболіле й просто гарно провести літній день. З 2007 по 2009 рік ця сама фестивальна громада збиралася на Вечорах співаного слова в Будинку письменників, а у 2009-му відродився фестивальний формат «Відкритих небес». Його учасники збиралися в музеї Івана Гончара, ресторані «Очеретяний кіт» та на галявині Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського. Від 2016-го співорганізаторами-ведучими фестивалю є Едуард Драч та письменниця, співочільниця літературного об’єднання Sevama Оксана Яблонська.

Щороку на цей фестиваль з’їжджаються автори з усієї України, а часом і із-за кордону, і усі вони несуть українську пісню та поезію. Перед фестивалем традиційно проводиться строгий відбір творів, адже вірші пишуть практично всі, а поезію – одиниці.

Організатори ювілейного фестивалю вирішили внести родзинку у цьогорічний Фестиваль "Відкриті Небеса" Фестиваль "Відкриті небеса" і запросили до журі філолога, автора поезій та пісень, лауреата «Червоної Рути» Віктора Нестерука та запровадили нагородження найкращих авторів-учасників фестивалю дипломами учасника та дипломами лауреата.

Для нагородження ми наготували 10 дипломів учасника, 10 дипломів лауреата кращим авторам творів та збірки творів літоб’єднання Sevama «Яблуко спокуси», «Зачаруй мене тремом кохання», «Н2О2», «Голоси Севами» (2017), збірки поезій Юлії Бережко-Камінської "Невідворотне" та авторські митецькі роботи Софії Кримовської і етносалону «Етніка».

На 10-й фестиваль Відкриті Небеса у музеї Рильського ми очікували 35 учасників. В результаті прибуло 24, з них 9 авторів-виконавців пісень.

Перед фіналом фестивалю журі прослухали конкурсантів-дебютантів Лілію Акентьєву (вірші), Оксану Чайку і Тетяну Доміловську (авторська пісня), згодом у фіналі ці авторки отримали дипломи учасника фестивалю. Нинішній фестиваль мав ще одну особливість – свідому відсутність програми. Автори поезій та пісень реєструвалися на фестивалі і запрошувалися до мікрофона в порядку їхньої появи на фестивалі. Здебільшого фестивальний люд кочує з однієї події на іншу, тож організатори завжди готові до того, що хтось приходить пізніше, а хтось вчасно, і хтось спішить на іншу подію чи до малих дітей. Це обумовило і нагородження дипломами учасника або лауреата не наприкінці фестивалю, а поміж виступами авторів. На фестивалі традиційно ведеться фото та відеострім і саме для цього я одягла на шию «ярмо» – тримач гаджетів, потім він стояв на столі і фотографи та учасники фестивалю несамовито його перевертали, тому для перегляду відео займайте зручні вам ракурси) Принагідно дякую за фото/відео усім учасникам фестивалю, особливо Оксані Шафаревич, Дмитру, Василю Шевченку, Юлії Бережко-Камінській, Віктору Ціону, Тані-Марії Литвинюк і багатьом відомим та ні блогерам. Спільний фото-відео-альбом тут

Відкрив фестиваль його засновник Едуард Драч, розказав про роботу журі та критерії оцінки творів – текст, композиція (для поезій), музика, вокал (для пісень) та виконавська майстерність (для обох жанрів).

Першим на фестивалі виступив бард з Черкас Валерій Заїка, який виконав пісні на слова черкаського поета Олексія Юріна. Олексій Юрін по пам’яті продекламував свої влучні і саркастичні твори. Обидва автори були нагороджені дипломом лауреата фестивалю.

Поетеса Анна Багряна прибула на фестиваль з Болгарії, де мешкає останнім часом і займається поетичною та перекладацькою діяльністю. Її влучні твори вразили усіх присутніх, а журі одностайно нагородили Анну дипломом лауреата і збірками поезій.

Поетеса Юлія Бережко-Камінська працює головним редактором газети «Ірпінський вісник», пише ліричні і соціальні твори, які міцно торкають кожного шанувальника поезії і, звісно ж, була нагороджена дипломом лауреата і збірками поезій.

Бардеса Валентина Захабура пише вірші, прозу, пісні, казки, твори для підлітків та дорослих і працює у київській бібліотеці. Її виступ ліричний, патріотичний, натхненний з поезією та прозою не залишив нікого байдужим і журі одностайно нагородили Валю дипломом лауреата фестивалю і збірками поезій.

Ілля Чернілевський, автор віршів та пісень, цього літа здобув перемогу в конкурсі Sevama fest’у, виграв гран-прі фестивалю «Ірпінський Парнас» та дебютував на фестивалі «Відкриті Небеса», де отримав диплом учасника фестивалю.

Леся Мудрак, авторка поезії та прози з глибоким ліричним, еротичним та соціальним відтінком, майстриня виточування звукових нюансів творів, прекрасно продекламувала свою поезопрозу та поезію і була нагороджена дипломом лауреата фестивалю та призом – прикрасою «Полуничка» від авторки Софії Кримовської.

Володимир Самайда, автор поезії та співаної поезії, співав чисто, лагідно, натхненно і навіював не лише ліричні думки, а й сонячну днину на фестиваль «Відкриті Небеса», журі одностайно оцінили виконання дипломом лауреата фестивалю та прикрасою «Сонце» етносалону «Етніка».

Таня-Марія Литвинюк, поетеса, відеооператор і блогер, володіє особливою майстерністю декламувати твори, які насичені сонячною тональністю звуків, бездоганними римами та метафорами, отримала одностайне захоплення журі і диплом лауреата фестивалю та збірки книг.

Світлана-Майя Залізняк – неординарна поетка з Полтави, розхвилювалася на фестивалі і виконала свої вірші не настільки блискуче, як уміє, що було оцінено дипломом учасника.

Олексій Юрін – черкаський автор поезій, прози, сценаріїв, пісень, актор, учитель, блискуче виконав свої саркастично-ліричні твори і не лише завоював симпатію публіки, яка ахала та охала після кожного вірша, а й виборов диплом лауреата фестивалю «Відкриті Небеса».

Олена Максименко – журналістка, волонтер, поетеса настільки блискавично чітко продекламувала свої поезії і зникла по справах, що журі не встигло нагородити її дипломом лауреата. Доведеться чекати наступного відкриття небес ;)

Далі виступали схвильовані дебютанти Оксана Чайка (авторська пісня), Лілія Акентьєва (вірші) і Тетяна Доміловська (авторська пісня). Оксана старанно виспівувала кожну пісенну історію, але мелодії були дуже схожі. Лілія від хвилювання читала твори дуже тихо, зате Тетяна покорила слухачів прекрасним голосом.

Олена Медведенко – волонтер і поетеса не встигла виступити на фестивалі «Відкриті Небеса» у 2018 році, зате декламувала твори на ювілейному фестивалі цьогоріч, нагороджена дипломом учасника.

Тата Рівна – історик та соціальний працівник за фахом, авторка поезій, прози, пише лірику, соціально-епічні твори, приправлені сарказмом, висвітлює життєві проблеми Рівненщини та всього світу. Заслужено отримала диплом лауреата фестивалю і митецьку прикрасу авторства Софії Кримовської.

Анатолій Рибін – багаторічний учасник фестивалю «Відкриті Небеса», співає ліричні пісні, нагороджений дипломом учасника.

Тетяна Яровицина – поетеса з чудовими декламаційними здібностями, по пам’яті виконує патріотичну і гостру лірику, нагороджена дипломом учасника фестивалю.

Дмитро Луняка – прекрасний і незабутній молодий поет з Вінничини, пише лірику, легко і чітко декламує її по пам’яті, нагороджений дипломом лауреата фестивалю.

Сергій Льовін – лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів поезії та авторської пісні, автор і виконавець власних пісень, запам’ятався прекрасним голосом та піснями ще з минулорічного фестивалю, і нині теж бездоганно виконував ліричні та патріотичні пісні. Одностайно нагороджений дипломом лауреата фестивалю.

Завершили виступ на фестивалі традиційно його організатори:

Оксана Яблонська – поетеса, прозаїк, професор, академік Академії наук вищої школи України, співочільниця літературного об’єднання Sevama, організатор численних літературно-митецьких акцій для сприяння розвитку української поезії та пісні, співорганізатор фестивалю «Відкриті Небеса» з 2016 року.

Віктор Нестерук – поет, філолог, автор співаної поезії, лауреат фестивалів «Червона Рута» та «Оберіг», учасник журі конкурсів «Молоде вино» (видавництво «Смолоскип»), «Хортицькі Дзвони», 15го Sevama fest, автор і організатор фестивалю української авторської пісні «Дикий Мед».

Едуард Драч – український бандурист, поет, бард, рок-музикант, засновник та співорганізатор фестивалю «Відкриті Небеса», лікар за фахом. Почесне звання «Заслужений працівник культури України» та Орден «За заслуги» IІІ ст. (2019 р.).

Отже,

Лауреати фестивалю :

Анна Багряна, Валерій Заїка, Валентина Захабура, Володимир Самайда, Дмитро Луняка, Леся Мудрак, Олексій Юрін, Сергій Льовін, Таня-Марія Литвинюк, ТатаРівна, Юлія Бережко-Камінська.

Автори, нагороджені дипломом «Учасник фестивалю»:

Анатолій Рибін, Ілля Чернілевський, Лілія Акентьєва, Оксана Чайка, Світлана-Майя Залізняк, Тетяна Доміловська, Тетяна Яровицина

На завершення хочу подякувати кожному автору, який приїжджає на наші фестивалі, тратить свій час та особисті кошти, аби добратися до нас. Бо і ми викладаємося сповна, без спонсорів, – тратимо свій час, недоспані ночі, аби змонтувати дизайн дипломів, кошти – для друку дипломів та придбання подарунків і принагідно висловлюю подяку музею ім. М. Рильського і особисто пані Вікторії за підтримку нашого фестивалю банером і звуком та яблуками і водою з Поетового Саду. Водночас хочу подякувати шанувальникам поезії та авторської пісні, які заполонили двір музею, зокрема Станіславу Чернілевському, Світлані Балагулі, Миколі Байдюку, Віктору Ціону, за підтримку та створений вами затишок.

Не обійшлося цього року і без пікантних ситуацій. Дебютантка нашого фестивалю Тетяна Доміловська, яка чудово виконала 3 пісні за програмою, на прохання глядачів виконала пісню на біс. Зачароване журі до цієї миті готове було одностайно нагородити п. Тетяну дипломом лауреата. Та 4-та пісня пролунала російською мовою, що не відповідає вимогам фестивалю і рішення про диплом лауреата було одностайно анульоване, а Тетяна отримала диплом учасника фестивалю.

В той же час за бездоганне виконання пісень журі одностайно присудило Сергію Льовіну диплом лауреата, але залишилися лише дипломи учасників, і тоді на дипломі учасника було закреслене слово «учасника», написано – «лауреата» і поставлено 3 підписи журі для підтвердження наших намірів.

Ще один казус відбувся 13 серпня. Прекрасна поетеса з Полтави Світлана-Майя Залізняк обурилася, що перший раунд нагородження лауреатів відбувся не наприкінці фестивалю, а по завершенні його першої частини (усього було 3 раунди нагороджень), але ж не існує однакових фестивалів і наш фестиваль не такий, як інші. Усі решта автори, які отримали диплом учасника фестивалю, щиро ним тішилися, а такий дивний спалах обурення (невідомо чому) і дивних звинувачень виник лише у Світлани-Майї Залізняк. Боюся, що після таких брутальних обвинувачень я не матиму бажання запрошувати її знову.

І, щоб не було дивних інсинуацій. Запрошення до участі у фестивалі від мене були не приватні. Лише необізнані з інтернетом не знають, що від 2016 року я – співорганізатор фестивалю «Відкриті Небеса», і, отже, запрошення на фестиваль є абсолютно офіційними. Дякую усім за розуміння.

З повагою, Оксана Яблонська, співорганізатор фестивалю «Відкриті Небеса»

10-14 серпня 2019 року.

Переглядів: 340 | Додав: sevama | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сайт управляється системою uCozCopyleft Sevama © 2007-2024
Економічна освіта