vidok | Дата: Середа, 04.01.2012, 13:45 | Повідомлення # 1 |
квіточка
Група: Модератори
Статус: Offline
| ХАТА
Непоказна, моя старенька хато, Чого сховалась за бузок і виноград? Хіба то сором, що років багато? Он посивів і сохне твій ровесник-сад.
Нехай сусідки дивляться пихато З високих цоколів – у "шубах", плитці, склі... Ти ж не зважай, адже мій дід і тато Звели тебе з пісень, щоб дух життя не стлів.
І пам'ять стін тримає чіпко й досі: Дівчата й хлопці місять місячний заміс – Веселі всі, розхристані і босі ... Жорстокий вік у вирій їх давно заніс.
Моя селяночко, біленька хато, Чого сумуєш, зажурилася чому? Чи спомин-біль прийшов бездушним катом, Що не сховаєшся й не спалиш, як чуму.
Хіба ж забудеш, як урвали стріху, Щоб корівчину дотягнути до весни. Ото вже мали комунари втіху, Як півсім'ї за рік пішли у вічні сни.
Ти ще ховала ворогів народу. Якби могли, – тобі дорога у Сибір. А ще жінки, не скривджені на вроду, Несли тобі дітей – ось до недавніх пір.
Ти їх гойдала ген під саму стелю, Аж від колиски повгинались сволоки, Які були в пучках любистку й хмелю, Щоб запах дому потім кликав всі роки.
Ти пам'ятаєш все – війну і голод, Біду і горе, щастя й радість, наглу смерть... Ти рятувала всіх у лютий холод, Благословляла пережити круговерть.
Ти знаєш те, чого не варто й знати. Ти бережеш в коморі море таємниць, Де їм довіку в пам'яті конати, Як згаслим зорям, що упали до криниць.
Моя свята, моя рідненька хато, Чи відчуваєш, що зостанешся сама, Бо нас межа розщепить наче атом, І наші душі болем вибілить зима. 20.11.1999 р.
|
|
| |
Степівчанка | Дата: Неділя, 26.02.2012, 13:10 | Повідомлення # 2 |
пуп'янок
Група: Модератори
Статус: Offline
|
|
|
| |
vidok | Дата: Неділя, 26.02.2012, 15:40 | Повідомлення # 3 |