Свічечка на підвіконні
|
|
vidok | Дата: Четвер, 26.04.2012, 14:37 | Повідомлення # 1 |
квіточка
Група: Модератори
Статус: Offline
| СВІЧЕЧКА НА ПІДВІКОННІ
Самотня хата, вікнами до зір, Крізь вишеньки задивлена у вічність Зіницею заплаканої свічі, Чекає забуттю наперекір: Ану ж бо хтось прилине хоч на мить, Торкне колиску, аж хитнеться обрій. І всі новини будуть тільки добрі, І все вніміле знов загомонить, Бо за столом збереться вся рідня – І буде хліб, і задушевна пісня... ... Пробачте нам за те, що сталось після, Коли відтяла ніч найкраще в дня. В нас ще живуть ті жертви і кати, Що в тридцять третім люто жнивували. Мільйони душ тоді дочасно зжали, Їм пам'ятник – спустошені хати. Нам пам'ять – не дороги... Спориші. По них іду щороку, мов на прощу. Вчувається від хат: "Заходьте, прошу..." Відлунює чиясь душа в душі. Тому я з нею в поминальні дні Стою у тиші до всесвітніх дзвонів. І свічечка горить на підвіконні Живинкою у вічному вогні. 14.03.2008 р.
Повідомлення відредагував vidok - Вівторок, 01.05.2012, 14:24 |
|
| |
лелека | Дата: Четвер, 26.04.2012, 15:55 | Повідомлення # 2 |
пуп'янок
| Пане Вікторе, чудовий зворушливий вірш. Хоч і написаний давніше, він актуальний і сьогодні. Боляче, щемко. Царство небесне, всім, які відійшли від нас.
|
|
| |
vidok | Дата: Неділя, 29.04.2012, 23:15 | Повідомлення # 3 |
квіточка
| лелека, хай спочивають з Богом!
|
|
| |
Гаррі | Дата: Понеділок, 30.04.2012, 21:40 | Повідомлення # 4 |
редактор
| Цей рядок, НМСДД, не зовсім упорядкований: "Нам пам'ять – не дороги, спориші".
Я поясню. Якщо читати, як бачимо, то відбувається звичайне перелічування. А, як на мене, тут протиставлення. А як його означити? Може, так: Нам пам'ять – не дороги... Спориші. Поясню пропозицію: П'ятистопнний ямб. На слові "дороги" закінчується стопа. Крапки натякають на паузу. Починається і закінчується стопа наступна. .... Ви гарно, НМСДД, віршуєте. Тому цікавлюсь. ..... Зупинився я на цьому рядку.
З повагою, Г.С.
І вантажник з цегельного заводу чи ДБК може бути поетом.
Повідомлення відредагував Гаррі - Понеділок, 30.04.2012, 21:41 |
|
| |
vidok | Дата: Вівторок, 01.05.2012, 14:22 | Повідомлення # 5 |
квіточка
| Гаррі, дякую!
В рядку, який Ви аналізуєте, справді протиставлення: "Нам пам'ять - не дороги, (а) спориші,". Просто у мене "а" випадає, щоб дотриматись розміру. Але Ваше означення цього моменту, напевно, краще, а тому я зараз поправлю це місце. Ще раз дякую!
|
|
| |