Sametoia | Дата: Вівторок, 03.04.2012, 10:57 | Повідомлення # 1 |
брунька
Група: Модератори
Статус: Offline
| Ось він востаннє, зранений, стоїть на ешафоті мрячної Варшави… У тіло упеклась катівська мідь. Катівська сталь, смердюча та іржава, аж на душі залишила карби. Лише в очах – зневага й непокора: «Хіба пани ви? Ні! Жлоби й раби! І Криму, й Риму – гонча псова свора!» «Ти каєшся?» – хрипить на те чернець, уже од крові та вина безжурно п’яний. «Я каюсь, що відчувши свій кінець, не дав братам не втрапити в оману, не зупинив злий розбрат у полках! Тому своє й зробили юди ниці… Мій гріх – просяклі кров’ю прах і шлях! Мій гріх – забита трупом Соляниця! Геєна мене жде за Лободу! Ох, наша «собість», ця задрипанка мізерна… Пожали горе ми, засіявши біду. Але… не всі і проросли ще зерна! Я каюсь в тім, що мало вас рубав! Я каюсь в тім, що мало вас понищив! Навіщо вам, сіятельним рабам, у небо заповзати іще вище, – там уже місця й соколам катма?.. Та дав Господь мені знання у нагороду: той, хто народ мій з вашого ярма все ж вирве, є в родах мого народу! Він вже єси! Ви кайтесь, трепечіть, Європи й Азії нікчемні служки голі! Вже меч кується нині, а не щит, – кується вам на смерть, а нам на волю!» Кат підступив… Завили шляхтичі всім сеймом: «Рєбєлянта ймі до згіну!» Порвали, як гієни… Уночі криваву плоть розвішали на стіни. Ще довго святкували: «Мрє пся крєв!» …Як ночі ж віщій перейшло за половину, на груди мертвого упав з небес орел, і вирвав серце, і поніс на Україну.
|
|
| |
vidok | Дата: Вівторок, 03.04.2012, 12:33 | Повідомлення # 2 |
квіточка
| Сильний кінець вірша!!!
|
|
| |
Sametoia | Дата: Середа, 04.04.2012, 10:01 | Повідомлення # 3 |
брунька
| Дякую, Вікторе! Радий зустрічі. Щось притихло у нас в "датському королівстві".
|
|
| |